Belasting, hoe werkt het?

Als je gaat werken, betaal je belasting. Vaak houdt je werkgever deze belasting al in op je inkomen. Maar het kan ook zijn dat je achteraf nog belasting moet betalen.

Hoe betaal je belasting?

Hoe je belasting betaalt, is afhankelijk van de manier waarop je inkomsten krijgt:

Ik werk in loondienst
Ik werk niet in loondienst

Hoeveel belasting betaal je?

Hoeveel belasting je betaalt, hangt voornamelijk af van je inkomsten. Verdien je veel, dan betaal je ook meer belasting. Maar je krijgt ook allerlei kortingen op je belasting. Dat zijn de heffingskortingen. Als je werkt, krijg je bijvoorbeeld arbeidskorting.

Waarover betaal je belasting?

Belasting betaal je over je inkomsten, zoals je loon, het geld dat je verdient met een krantenwijk of de winst uit je onderneming. Niet over alle inkomsten betaal je belasting. Krijg je studiefinanciering of toeslagen? Daarover hoef je geen belasting te betalen..


Ik werk in loondienst

Als je werkt, ben je meestal in loondienst bij een werkgever. Over het loon dat hij je betaalt, houdt hij alvast belasting in. Dat heet loonheffing. Over een gedeelte van de belasting die je moet betalen, krijg je korting. Daardoor hoef je over een deel van je inkomen geen belasting te betalen. Dit regel je met de loonheffingskorting of met de studenten- of scholierenregeling.

Loonheffing en loonheffingskorting

Als je gaat werken, krijg je van je werkgever het formulier Model opgaaf gegevens voor loonheffingen. Met dit formulier geef je je persoonlijke gegevens door en bepaalt je werkgever hoeveel belasting hij inhoudt op je loon. Laat je werkgever altijd een kopie van je identiteitsbewijs maken.

Studenten- en scholierenregeling

Volg je een opleiding? Vraag je werkgever dan de studenten- en scholierenregeling toe te passen. Hij houdt dan geen of minder loonheffing in op je loon. Je krijgt dan meer loon uitbetaald. Gebruik hiervoor het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)
Laat je werkgever altijd een kopie van je identiteitsbewijs maken.

Je hebt ook recht op korting op die belasting: de loonheffingskorting. In het formulier geef je aan of je werkgever die korting moet toepassen. Je krijgt dan meer loon uitbetaald.

Meer banen gelijktijdig

Heb je tegelijkertijd verschillende banen? Laat dan maar bij 1 werkgever de loonheffingskorting toepassen.


Ik werk niet in loondienst

Soms heb je inkomsten zonder dat je in loondienst bent. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een krantenwijk.
  • Je doet losse klussen, bijvoorbeeld oppaswerk.
  • Je hebt een onderneming of bent zzp’er
  • Je hebt een uitkering.

Krantenwijk, losse klussen en dergelijke

Heb je een krantenwijk? Doe je oppaswerk of andere losse klussen? Bij dit soort werk wordt je loon vaak ‘bruto’ uitbetaald. Dat betekent dat je opdrachtgever geen belasting (loonheffing) inhoudt op je inkomsten. Maar misschien moet je over die inkomsten wél belasting betalen. Vul de aangifte in en je ziet meteen hoeveel belasting je moet betalen.

Onderneming of zzp’er

Heb je een onderneming of ben je zzp’er? Dan heb je over deze inkomsten nog geen belasting betaald. Dit wil niet meteen zeggen dat je belasting moet betalen. Je krijgt namelijk een korting op je belasting, waardoor je over een bepaald bedrag geen belasting hoeft te betalen. Misschien kun je zelfs gebruik maken van bepaalde regelingen, zoals:

Uitkering

Heb je een uitkering? Dan houdt de uitkeringsinstantie alvast belasting en premies in over de uitkering die je krijgt. Die belasting betaalt hij dan aan ons. Zodat jij dat niet achteraf hoeft te doen.

Over een gedeelte van je inkomen hoef je geen belasting te betalen. Dit heet loonheffingskorting. Als je uitkeringsinstantie deze korting toepast, krijg je meer uitkering uitbetaald. Je regelt dit met het formulier Model opgaaf gegevens voor loonheffingen.bron: belastingdienst.nl